Summa sidvisningar

måndag 21 januari 2013

Lite info om sjukdomen

ALS, Amyotrofisk Lateral Skleros, är en förlamningssjukdom. Förlamningssymtomen beror på att de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr musklerna bryts ned. Orsaken är inte känd och bot finns inte. Men några av symtomen kan behandlas.

Symtom
Det finns flera typer av debutsymtom vid ALS. Besvären ser olika ut hos olika personer. Förlamningen börjar oftast lokalt i någon del av kroppen. Vid en form av ALS, sk bulpärpares, påverkas först talet och sväljningsfunktionen. Vanligt annars är att det börjar i en hand eller fot. Förlamningen sprider sig därefter, för att slutligen drabba andningsmuskulaturen.

Typiskt för ALS är att med förlamningen följer en muskelförtvining.

Behandling
ALS kan ännu inte botas. För närvarande finns en medicin, Rilutek, som kan förlänga överlevnaden något. Studier pågår dock världen över för att finna ytterligare behandling som kan bromsa sjukdomsutvecklingen.
Det är viktigt att under sjukdomens olika faser ge behandling utifrån patientens symtom och tillgodose hans eller hennes behov av hjälpmedel.

Vissa neurologiska kliniker har specialiserade ALS-team med arbetsterapeut, dietist, kurator, logoped, läkare, sjukgymnast och samordnande sjuksköterska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar